Köszöntjük a 2008. év Menyhárd István díjasait: - Rombauer Tivadar | Magyar Mérnöki Kamara Tartószerkezeti Tagozat

Köszöntjük a 2008. év Menyhárd István díjasait: - Rombauer Tivadar

Rombauer Tivadar 1921 január 22-én született Brassóban.

1939-ben érettségizett a Székely Mikó Kollégiumban, majd Pécsett kiegészítő érettségit tett.

Felsőfokú tanulmányait a Temesvári Műegyetemen kezdte meg. Diplomát először a Bólyai János Akadémián szerzett, majd – két év hadifogság után – 1952-ben szerzett mérnöki oklevelet.

1951-től a Darutervező Irodában acélszerkezeteket tervezett, 1954-től a Magyar Hajó- és Darugyár Hídosztályán lett szerkezettervező, majd egy évig a – hídműhelyben – üzemvezető. 1960-tól a Hídosztály osztályvezetője, 1965-től 1981. évi nyugállományba vonulásáig a Daru (és úszódaru) Gyáregység acélszerkezetekért felelős főstatikusa volt. Majd minden kikötői és úszódaru dokumentációján felelős tervezőként szerepel a neve, amely a Ganz Danubiusban, ill. jogelődjében készült. Így tehát irányította a daruk gyártását, szerelését mind Angyalföldön, mind a világ számtalan kikötőjében. A gyárat fennállásáig, 1990-ig külső munkatársként szolgálta.
 
Oktatói tevékenységét a BME megbízott tanársegédeként kezdte. 1956-tól 1965-ig az acélszerkezeti technikumban tanított szaktárgyakat, megírta az Acélszerkezettan II.- III. c. tankönyveket. Két évig a Mérnöki Továbbképző Intézet előadójaként daruacélszerkezet-tervezést oktatott és jegyzetet írt.
 
1970-től részt vett – német és francia szabványok felhasználásával – nagyszilárdságú feszített (NF) csavarok magyar szabványainak ki- és átdolgozásában, majd az NF csavarokat – a szegecsek helyett – fokozatosan bevezette a gyár gyakorlatába. A BME I. sz. Híd Tanszékével (tanszékvezető: dr. Halász Ottó egyetemi tanár) közösen éveken át folytattak kísérleteket az acélszerkezetek roncsolásmentes vizsgálatával kapcsolatban.
 
Német és francia nyelven tartott előadásokat Potsdamban, Algírban, Bilbaóban, Casablancában, Tuniszban, ezek kivonatát szakfolyóiratok közölték. A GTE Anyagmozgatási Szakosztály tagjaként tartott előadásokat, ma is tagja a Mérnöki Kamarának.
 
Miniszteri kitüntetéssel honorálták, amikor szakvéleményét elfogadva, saját hibájukat belátva a megrendelők kifizették a gyáruknak a Kazanyban rosszul összeszerelt daru irdatlan javítási költségeit.
 
A Mérnöki Kamara örökös tagja (2005)
 
A Kohó- és Gépipar Kiváló Dolgozója (1966)
 
2002-ben a Műegyetem Aranyoklevéllel ismerte el értékes műszaki munkáját
 
A magyar Mérnöki Kamara Tartószerkezeti Tagozata 2009-ben a Menyhárd István-díjjal tiszteleg Rombauer Tivadar szakmai munkája előtt és állítja őt példaképül a mai fiatal mérnökgeneráció elé.