Lékai Gyula: TT Jogi Bizottság | Magyar Mérnöki Kamara Tartószerkezeti Tagozat

Lékai Gyula: TT Jogi Bizottság

A TT Jogi Bizottsága tagozatunk Ügyvivő Elnöksége mellett működik. Feladata, hogy - az elnökség és a területi szakcsoportok véleményei alapján - a Tartószerkezeti Tagozat működéséhez szükséges jogi és szabályozási előterjesztéseket az elnökség számára előkészítse.

Észrevételt tegyen az MMK szabályzataira, azokban érvényesítse a tartószerkezet tervezők érdekeit. A TT tagjainak beérkezett véleményét egységes szerkezetbe foglalja, beillessze azokat a kamara, a tagozat magasabb rendű előírásai közé. Figyelje a jogszabályváltozásokat, hívja fel ezekre a tagozat tagjainak figyelmét. Felkérés esetén a tartószerkezeti tervezőkre vonatkozó minisztériumi határozatokat, illetve kormányrendeleteket állásfoglalásokkal lássa el, döntéshozatalra terjessze az elnökség elé.

2008. évben javaslatot tettünk a kamarai alapszabály módosítására, a tagozati ügyrend kialakítására, a kiviteli tervek tartalmi követelményei meghatározására. A tervezési jogosultsági szabályzathoz készült összefoglaló észrevételeket a tagozatunk véleményezte.

A TT javaslatait a MMK nagyon ritkán vette figyelembe.

Eddigi feladataink mellett 2009. évtől kollégáink számára elérhetővé kívánjuk tenni honlapunkon keresztül az építésügyre, építési engedélyeztetésre, kiviteli tervezésre, tervezési jogosultságokra, továbbképzésre, stb….., egyszóval a ránk és munkánkra vonatkozó hatályos jogszabályokat.

Figyeljük - az elmúlt időszakban többször is módosított - kamarai törvényünket. Megpróbáljuk azt bemutatni, a módosítások okait magyarázatokkal látjuk el.

Olyan jogi információs szolgálatot kívánunk működtetni, amelynek kollégáink aktív részesei.

Mi is praktizáló statikusok vagyunk, - jogi tudásunk jelentős korlátai mellett -, igyekszünk kollégáink számára tanácsot adni, hogy könnyebben igazodjanak el az egyre tekervényesebb és gyakran változó jogi környezetünk labirintusában.

Lékai Gyula

TT Jogi Bizottság elnök

lekai.gyula@tartoszerkezeti-tagozat.hu